Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2013 18:29 - Конституцията
Автор: vidboy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1288 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.02.2013 21:29


Съзнавам, че навлизам в материя, която ми е непозната в детайли и не мога да взема професионално отношение, но, от друга страна, съм сигурен, че огромното мнозинство от протестиращите за промяна на Конституцията не я познават дори колкото мен.  Когато разбрах, че по време на вчерашните протести е изгорен текстът на Основния закон и казах на жена ми за това, тя подхвърли "Поне преди това да я бяха прочели!". Думите й ме накараха да взема да я прочета и аз (защо "и"). Между другото този, който го дадоха по телевизията да къса и пали Конституцията го познавам, живее някъде в близост до блока, в който преди живеех и аз:  Хлопа му дъската на момчето с гаранция. Досега масови изстъпления, свързани с палежи и други форми на поругаване още липсват, но мен сериозно ме притесняват исканията за нова Конституция, затова и пиша настоящите редове.
Дори през 1990 г. не беше проблем № 1 Конституцията. Незнайно защо народът се обедини обаче около това и се хвърли огромна енергия, народна пара и пр. сили и средства да се прави нов Основен закон. Такова нещо не стана нито в Чехословакия, нито в Унгария, нито в Полша. Хората започнаха да си правят най-напред стопанските реформи и днес добре се вижда кой е бил по-далновиден. Живковата конституция не беше толкова лоша и на първо време държавата спокойно можеше да функционира и с нея като се премахне прословутият Член 1, срещу който всъщност бяха и протестите тогава. Срещу един член, не срещу целия закон. При това, когато бяхме наистина тоталитарна държава.
Сега отново се вторачваме в Конституцията сякаш тя ни е виновна, а има много други по-належащи неща. Надали, разбира се, сегашният Основен закон е перфектен във всяко едно отношение, но той дава достатъчно гаранции страната да е демократична - оттам нататък нещата опират до законите, тяхното прилагане и спазване. Напълно резултатно могат да бъдат въведени промени и от ОНС, дори и от това. Предлагам на вниманието на читателите следното. Вече чух, че има призиви към Президента да не разпуска парламента, а той да подготви нов Избирателен кодекс. След като направих проверка, установих, че "лошата" сегашна Конституция предвижда такава възможност:
Чл. 64. ал. 2. гласи:
"В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства."
От сегашното положение по-извънредно здраве му кажи!
Видяхме, че Бойко Борисов го е шубе, значи и неговите депутати са притеснени. Под натиска на народа те могат да приемат такива закони и поправки, които да гарантират успокояването му и подобряването на ситуацията. Какво ще загубят? Едва ли ще бъдат избрани отново, поне да свършат нещо хубаво за хората и страната.
Чл. 78.
"Народното събрание се свиква на заседания от председателя на Народното събрание:
1. по негова инициатива;
2. по искане на една пета от народните представители;
3. по искане на президента; (подчертаване мое)
4. по искане на Министерския съвет."
Значи президентът спокойно може да свика на заседание парламента дори тогава, когато той е в оставка, понеже по силата на Чл. 64 (5) той е длъжен, когато назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да определи дата за избори на ново. В двумесечния срок до изборите може да се извършат много законови промени, които да гарантират промяната на сегашната порочна политическа, не, подчертавам, държавна система. А това именно са: гражданският контрол на ДКЕВР, Здравна каса, Болници и ДКЦ-та, условията за отпускане кредити на граждани от банките и т. н. наболели проблеми; промяна на избирателния кодекс, така че депутатите да могат да бъдат отзовавани или да нямат право да напускат парламантарните си групи; да се премахнат партийните субсидии; да се определи пределен брой мандатати на всички пряко избирани представители на органите на властта; да се усъвършенства Законът за допитванията до народа или както там се казва; от своя страна служебното правителство има време да вземе мерки за овладяване на икономическата криза, осигуряване на растеж и работни места. Два месеца и нещо могат да се окажат напълно достатъчни да се види, че може да има управляващи, на които им пука за държавата и народа. Сигурен съм. И този ход да продължи след извънредните парламентарни избори, на които да бъде нанесен окончателен удар на управлявалите дотук виновници за съществуващото положение. За това обаче трябва работа  и дейна организация, не протести и бойкот на изборите, което ще доведе на бял кон я Бойко Борисов, я Станишев и Доган.
Моето мнение е, че е ясно как могат да се оправят нещата. Просто ДОСЕГАШНАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА НЕ Я УСТРОЙВАШЕ. Щат не щат обаче, вече и те трябва да се променят. Народът го показа ясно. Така вече НЕ МОЖЕ!  Дано обаче уловим бързо посоката, без лутания и излишни престои.


Бог да пази България!




Само "Ботев"!




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vidboy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 248296
Постинги: 96
Коментари: 181
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930