Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2012 22:33 - Стига мистификации за гроба на Левски!
Автор: vidboy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2749 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2012 19:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Все не ми остава време нито да пиша, нито да чета, та блогърската ми дейност е сведена почти до нулата. Не ми е омръзнало. Не съм се и отчаял от това, че ме четат 30-тина човека. Засега се занимавам все с по-належащи работи. Надявам се обаче, че блогърското поприще тепърва има да се развива. Миналият месец отбелязах една година блогърстване. Всъщност нищо не отбелязах, а просто се навърши. Докато сме живи, времето си върви...
Но цялата тази глъчка и гмеж от истерясали гроботърсачи, сквернящи светлата памет на най-достойния в историята ни българин, ме кара да взема отношение по един въпрос, на чието отстояване отдавна съм се посветил - достойнството на българската историческа наука. Естествено, нямам предвид отделни конюнктурни изстъпления, а цялостното положение.
На тези, които пишат и говорят как през 50-те години в името на съветския интернационализъм заради паметника на Ленин, че били похитени и захвърлени в Искъра костите на Апостола, заявявам следното:
През  тоталитарните десетилетия бяха извършени множество национални предателства от тогавашните управници, но по отношение на Левски такова отношение никога  не е било засвидетелствано. Напротив. Левски беше знаме за БКП заради идеала за свята и чиста република и революционната му дейност. Комунистите твърде отрано след вземането на властта се опитаха, за да издигнат в очите на народа собствената си въоръжена съпротива преди Девети септември, да я обвържат с националноосвободителното движение през Османското владичество. Аналогията за простия народ е елементарна: през Възраждането революционни борби - чети, комитети, въстание -  и накрая идва Русия и ни освобождава; после пак съпротива, пак чети, партизани, терористични групи, акции и хоп - руснаците идват отново. Не случайно великият мислител д-р Христо Стоичков преди решителния мача за класиране на световното първенство във Франция между националните отбори на България и Русия на 10 септември 1997 г. беше казал "Едно време на Девети септември руснаците са ни освободили, сега на десети ний шъ ги освободим". Ето защо Георги Димитров се среща с все още живи опълченци, поборници и участници в Априлското въстание, което е широко отразено в тогавашните медии. Учреден е специален научен институт за изследване на Ботев и Левски и точно в този период са издадени двете най-обемисти биографии на двамата, които все още се използват. Тази тенденция, между другото, се проследява още отпреди Втората световна война. Вижте например спомените на революционера Иван Андонов или пък мистификацията с "единния и светъл комунизъм" на Христо Ботев.
За комунистите, както и за всички останали българи, Левски си е икона. Както всички политически режими в България, те също  широко ползваха образа му с пропагандни цели и съответно имат роля за увеличаване на неговия митологичен ореол сред народа. Така аз лично много се съмнявам, че дори и през 50-те на някой би му хрумнала идеята да затрие гроба на Левски. Костите, убеден съм, са загубени заради некадърност, но тя очевидно е проявена, защото находката не е нищо особено. В системата и сега е пълно с небрежни фондопазители, но те определено не са национални предатели.

Лошото, е че непосредствените съвременници на Апостола определено не са осъзнали неговото величие. Гробът му е изгубен и това е горчивата истина. Още след обесването, а не през 1956 или след това.




Гласувай:
2



1. graucho - приятно е, когато човек чете
19.02.2012 22:44
интелигентно сътворен пост, иначе си много прав -няма правителство, което да не се оприличава с Апостола, което не е лошо, само по себе си, макар много политици да са на светлинни години от него.
цитирай
2. анонимен - Значи според теб
19.02.2012 22:53
Хайтов е истерясал гроботърсач?

В написаното от теб няма никакви аргументи, а единствено мъгливо и идеологизирано самомнение!
Костите са открити в олтара на църквата и ако бяха запазени,
досега щяха да бъдат идентифицирани с ДНК експертиза!
цитирай
3. vidboy - Хей, анонимен,
20.02.2012 21:30
Това за истерясалия ти го каза, но изцяло го приемам. Аз съм последният човек, който ще защитава комунистите и техните (а и чиито и да било) исторически фалшификации, но ти да си забелязал специалист историк да се изкаже в подкрепа на Хайтовата теза. Все пак от падането на комунизма минаха повече от две десетилетия. Аз предпочитам на вярвам на Николай Генчев, Пламен Митев и Мария Тодорова, отколкото на селянин лесничей, който черпи вдъхновение от документални свидетелства и чужди спомени, пък, както е доказано, и плагиатството не му е чуждо. Постингите ми са кратки, защото за толкова имам време, а каквито и аргументи да поднесеш на предубедени хора, файда от това няма. Писаното от мен е с основната задача да посочи логическата несвързаност на твърденията, че комунистическият режим е затрил костите на Апостола. А мен лично поне пет пъти повече ме е яд, че костите са изчезнали, на когото и да са били. Съвсем слабо вероятно е обаче те да са на Левски. Хау!
цитирай
4. pvdaskalov - pvdaskalov ОДОБРЯВАМ НАПИСАНОТО
28.04.2012 20:49
Драги г-н Сукарев, съжалявам, че попаднах толкова късно на вашия постинг, но се надявам все някога да прочетете тези редове. Радвам се, че сте стигнали до правилното заключение, макар и да не разполагате с доказателствен материал. Фактът, че Н. Хайтов зае позата едновременно на следовател, обвинител и съдия в своите книги за "гроба" на Левски, говори достатъчно за неговия манталитет. Знаете ли, на едно място той твърди, че с думи можел да обори дори теорията на Айнщайн. Какво може да се очаква от такъв самонадеян човек, ако и да беше превъзходен разказвач. Като служител на АИМ имах вземане-даване на два пъти с него. Предоставих му новооткрити архивни снимки и въпреки, че счупванията на костите на скелет 95 се виждаха пределно ясно, той продължи да си твърди своето... и така - до последния си дъх. Сега пускам в моя блог 2-3 постера по този въпрос и дано успея да ги онагледя със снимки. Колкото до проф. Мария Тодорова (САЩ), ако за нея става дума, не й вярвайте. Тя прави жалки опити да защити позицията на своя баща - акад. Николай Тодоров, който бе прилъстен от Хайтов и заедно със своя шеф - акад. Ангел Балевски - буквално стъпкаха историческата истина. Какво можеш да очакваш от един лесничей по образование, историк-балканист, но не и археолог, и един технолог на металите. Моите уважения към техните специалности, но от археология не разбираха нищо. Явно и тримата изпълняваха поръчка да вдигат пушилка в едно твърде смутно време - между 1984 и 1989-та. Лека им пръст и на тримата.
А на вас пожелавам успех!
цитирай
5. vidboy - pvdaskalov, с нетърпение очаквам
07.05.2012 15:27
снимките. Принципно обаче тяхната стойност на аргумент няма да е особено голяма в пространството, защото тук всеки може да си манипулира фотоси както си ще, точно както и да си пише всевъзможни глупости. Така че, моля, ако е възможно, тези неща със съответния анализ и коментар да се публикуват в научно издание. Иначе във вашето мнение тук и постингите ви, които разгледах, само малко не ми харесва разделението между историци и археолози, което прокарвате. Все пак археолозите също са историци. Колкото до династията Тодорови - в отношението си към Нико Тодорини съм доста раздвоен, но вероятно той просто като човек от конюнктурата е имал и някакви директиви да действа в съответната насока; възможно е да се е поддал на сладкодумието на Хайтов; вероятно е и двете да са се случили. Но и към момента на написване на Хайтовите книги по въпроса неприятното е, че снимки и друга документация, отхвърляща категорично тезата за гроб на Апостола, не е намерена и тук камъните са в градината на НАИМ. (И като са се намерили такива опровергаващи лесничея-академик изображения, защо не се е вдигнал повече шум? Но... Така е. Като цяло PR стратегията не е много по нашата част.) А Мая Тодорова просто по инерция съм я писал, защото мислех за нейната книга за Левски, в която обаче тя основно засяга други въпроси - а именно развитието на националната идеология за Левски през годините.
Успех и на вас!
цитирай
6. анонимен - pvdaskalov - Допълнение към вече казаното
17.05.2012 22:01
Да, всеки, който умее, би могъл да манипулира снимките. Но оригиналните негативи се съхраняват в НАИМ и винаги може да се докаже подобно деяние. Ако някой се усъмни в кадрите, които ще види, след като ги публикувам в моя постинг, може да се обърне към съда, а той да назначи независими експерти, но не и от НИИКК, защото там вече видяхме какви прекрасни и безпристрастни специалисти бяха едно време. Ал. Н. Хайтов онагледи своя статия във в. ДЕСАНТ със снимка КАК татко му, зад гърба на археолозите, обяснява на криминалистите своята версия. Не беше редно да се вадят наяве кирливите ризи на някои "другари", но явно така било писано. Наследниците на писателя, който заблуди българското общество и зачерни живота на не един и двама от своите опоненти, не се извиниха от името на своя отец, както ги бях призовал, а тъкмо обратно - сложиха една гарваново черна плоча в подлеза на скромната църквица и поругаха не само историческата истина, но и паметта на Апостола. Аз съм вече на възраст. Един по един си отиваме, но именно затова намирам, че най-важното в момента е истината да излезе наявя. Измислен гроб, и то наинат, за да докажат, че все още са властимащи, никому не е нужен! Документация и снимки, доказващи категорично, че скелет 95 е от гроб преди построяването на "Света Петка Самарджийска", ИМА. От 1969 до 2006 г. съм работил в АИМ и зная какво твърдя. Моята специалност ми позволи да разпозная множество допълнително открити кадри от разкопките. Имам и документирани опити да предизвикам нова дискусия, но... уви. Явно значение има не какво се казва, а кой го казва. И кому бе изгодно създалото се статукво. Не само моите колеги археолози са писали и доказвали с научни публикации, че гробовете в подолтарното пространство са по-стари от църквата. Имам и аз 2-3. Тиражът на научната литература по въпроса ако е няколко хиляди, то увлекателно написаните от белетриста Хайтов книги за "гроба" на Левски са с тираж над 200 000. В стила на жълтата преса днес! Омайно-лъжливо-пикантни...
цитирай
7. vidboy - Аз мога
21.05.2012 21:23
да се опитам да направя нещо, щом нещата стоят така, защото си мислех бездруго, че Хайтов търси под вола теле. Моите аргументи обаче са предимно по историческата част, понеже не съм се задълбавал в археологическите публикации, но нещата трябва да се съчетаят: Да се направи комплексно проучване на цялата документация и да се публикуват всички снимки с възможно най-високо качество, че в изданията от 80-те всичко е бой на негри в тъмна нощ! Инак свидетелствата, които Хайтов нарича "исторически" за погребването на Левски, категорично могат да се определят като градски легенди. Те са събирани 65-години след смъртта на Апостола, когато вече образът му е достатъчно митологизиран. Вие само публикувайте снимките със библиографски искови данни. Вече съм правил нещо по този въпрос, публикувано в този блог през февруари миналата година. Не че нещо се преобърна коренно, но някой да го е опровергал?! Иначе догодина стават кръгла годишнина от обесването на Левски и си заслужава да се зашуми. Може да се организира конференция, кръгла маса, да се направи сайт. Не трябва да се стои пасивно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vidboy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 247012
Постинги: 96
Коментари: 181
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031