Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 21:09 - На борба срещу капитализма с нечовешко лице!
Автор: vidboy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1820 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Пролетарии от всички страни, съединявайте се! Помните ли този лозунг? На по-възрастните сигурно им беше втръснал, защото присъстваше неизменно до заглавието на тогавашният държавен и партиен официоз. Аз хабер си нямах какво е пролетарий, представаях си, че е нещо, свързано с пролетта. Хлапашка работа. Днес си мисля обаче, че и голяма част от тогавашните хора не са знаели какво означава тази дума. Изобщо по време на социализма хората живееха ограничавани откъм познания, информация, стоки, възможности за развитие - откъм всичко. Но социализмът като идея ли е виновен за това? Не. Виновни са хората, които го прилагаха. Малограмотни в голямата си част, тесногръди и изкористени управленци, които уж трябваше да изграждат прогресивен строй, а постигнаха точно обратното. Как да не си помисли човек, че комунизмът се е провалил, като това се случи с 99 % от всички страни, в които той се строеше. Значи определено не са виновни само хората. Това не е ли очевидно? Изглежда така, но аз мисля, че просто посоката и пътеводителят са били погрешни. Не обаче и идеята. Социалистическо-комунистическата система започва да се реализира на практика след като Ленин преработва радикално идеите и учението на Маркс и Енгелс като всъщност са отречени важни аргументирани от тях условия за постигането на човеколюбива обществена система. За да стане това обаче капиталистическата икономика трябва да постигне своя максимум на развитие, да се появят и развият нови производителни сили, които да влязат в противоречие със съществуващите производствени отношения. Тези противоречия изначално са между свръхбогатото мнозинство и малцинството от хората, които са бедни - пролетариите. Всъщност пролетарият е човек, който няма друго средство за препитание, освен произвежданото от неговите ръце. Етимологията на думата идва от Древния Рим, където наричали така бедните свободни хора, нямащи друга собственост освен челядта си -proles - потомство.
Робувайки на личните си интереси да издокара положението в Русия до социалистическа революция, Чичко Ленин такова мамата на пейзажа, като преработва учението на Класиците, за да убеди хората, че моментът е назрял и изостаналата самодържавна полуфеодална империя ще се превърне в благодатна почва за новия строй. Външнополитическата конюнктура е благоприятна - в Европа се вихри Първата световна война и Германия щедро финансира болшевишката партия с надеждата, че Русия ще излезе от войната, което и става. После идват военния комунизъм, демократическият централизъм, петгодишните планове, сталинизма и от човеколюбивата идея нищо не остава. След Втората световна Ленинизмът е наложен с подобни измерения и на повечето страни в Централна и Източна Европа и знаем какво стана. Но това направи Ленинизмът, а не Марксизмът. Подчертавам.
Междувременно капиталистическата икономика си растеше и си се развиваше. Условията бяха благоприятни - светът се възстановяваше от войната, а и самото блоково противопоставяне даваше импулс в стопанското развитие на Запада - неговата икономика все пак като по-близка до пазарните принципи прогресираше. Потребителската й насоченост доведе до повишаване на жизнения стандарт, до създаване на многобройна средна класа и следователно - до изчезване на пролетариата. Хората си живееха щестливи и доволни и Западът изглеждаше като Райската градина.
Но с пропадането на комунизма, странно, но факт, се повлече и Западът. Ето две десетилетия по-късно той е разтърсван от кризи, депресии и масови протести. Хората задлъжняват и обедняват - налице е пролетаризация, която май няма изгледи да спре скоро. Всичко, което изглеждаше гарант на стабилността - икономики, правителства, банки - започна да се срива. Хората се обезверяват, не знаят на какво и кого да се опрат. А продължителният растеж е отдалечил западните общества от  нормални човешки традиции, навици и дейности, които сега го поставят в безизходна ситуация. Изчезват вече стабилните семейства. Дори бракът като ценност и институция е заплашен. Все повече деца се раждат от свободно съжителство и растат при самотни родители, разделени или разведени. Това е пряк резултат от Сексуалната революция и еманципацията на традиционно заклеймявани от християнската култура явления като безбрачието и противоестествените сексуалности. Раждаемостта пада, а жизненият стандарт налага хората да получават високи доходи, затова пенсионната възраст се вдига. Като добавим към това и обстоятелството, че поколения наред в западните страни живяха на кредит (а сега виждаме, че не само техните граждани са го правили, ами и самите страни), ето сега дойде часът за плащане. Вижда се, че произвеждащата и растяща икономика е тясно свързана с положителният естествен прираст. Ето защо страни като Турция, Китай, Бразилия, Индия са или незесегнати от кризата, или това е неизмеримо по-слабо отколкото са САЩ и Европа.
Така идеята за построяване социализъм трябва да остане да съществува, а защо не и да се реализира.Може би човечеството върви в тази посока, но все още е твърде далеч от целта. Дори може да се каже, че не я е осъзнало. 
Категорично Маркси Енгелс трябва да бъдат реабилитирани у нас като велики мислители и учени. Те не са виновни за забутването ни в 45 годишнша глух коловоз, а бяха обвинени. Трудовете им се изхвърляха от библиотеки, преименуваха се улици, площади, дори един икономически ВУЗ в София - а това е голяма тъпотия, ако ме питате. Това е все едно да наречеш една селска черква просто "Селската черква", вместо на името на някой светия. Защото за стопанската наука К. Маркс е светило, признато в целия свят дори и от научните му опоненти.
Още по-категорично обаче на този етап у нас социализъм не може да бъде построен от партията, присвоила си това име, с настоящите висши ръководители. Сигурно така е и в другите страни. Така че необходим е нов импулс, нова сила, нова организация, които да се зародят от недрата на народната мощ. Но сега тя не трябва да дойде само от пролетариите, а от всички загрижените за добруването на човешкото общество негови членове. Все пак обаче, мисля си, добре ще е всичко това да се случи в нашия живот.
На крак, братя роби! На крак! 




Гласувай:
1



1. анонимен - Добре!
08.12.2011 21:39
Добре!
цитирай
2. gocho52 - Добре, млади господине...
08.12.2011 21:41
Нужни сте на обществото.
Ако може...без насилие!
Моля...
цитирай
3. shtaparov - Капитализъм с нечовешко лице днес ...
22.10.2012 00:05
Капитализъм с нечовешко лице днес създават най-вече комунистите!
цитирай
4. shtaparov - Цитираните страни, които са нез...
22.10.2012 00:07
Цитираните страни,които са незасегнати от кризата,всъщност сами я генерират т.е. създават,с което стават съучастници на "американските" банкери!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vidboy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 247088
Постинги: 96
Коментари: 181
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031