Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 22:59 - Стоичков, Историческият музей и един индивид, потиснат от колектива
Автор: vidboy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2588 Коментари: 11 Гласове:
5

Последна промяна: 16.11.2011 20:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тези дни дочух за учения, който напусна ПУ в знак на протест срещу удостояването на Стоичков с почетната (подчертавам) титла доктор хонорис кауза. Нищо особено, казах  си. Всеки човек си има разбирания и принципи, но още тогава ми се стори, без да се замислям, че реакцията на този доц. Томов е пресилена. За мое удивление обаче вчера вечерта разбрах, че "работещите в Регионален исторически музей - Пловдив" също се обявили против присъждането, защото  "унижава Пловдив, който претендира да е културната столица на Европа". Чудесно, но аз работя в същия музей, а научих какво става от медиите, при това без да съм бил в отпуск или командировка. Т. е. това е инициатива на директора и други колеги, но далеч не на всички. Както казах, всеки има право на мнение и не смятам да коментирам кой е прав, но се чувствам засегнат от начина, по който всичко това се е случило. На всичкото отгоре аз съм единственият човек в този музей, който има научна степен, а не виждам нищо лошо в почитта, засвидетелствана на Камата. Той е прославил България и продължава да работи за нея с връзките и позициите, които има по света, въпреки че нееднократно бе оплюван от кого ли не тук. Лично за мен е много по-незаслужена титлата доктор хонорис кауза, присъдена на Георги Гергов от Аграрния университет, но макар че преподавам в него, не смятам да протестирам. Във ВУЗ-овете такива решения не се вземат еднолично, а от колективни органи, пък ако в тях няма разумни и ерудирани хора.... Естествено, никой не е застрахован от повеи на конюнктурната обективна действителност, но то това да ни беше кусурът!
И така, писали представители на моето любимо журналистическо племе, за което съм убеден, че не по малко от 80% са на границата на скудоумието, че "учените в Историческия музей също се обявяват против титлата на Стоичков", а "баш ученият" хабер си няма. Защо никой не ме е питал ще си го изяснявам извън това място, но според мен всичко опира най-вече до желание за изява, а може би и до малко завист. Нали сме си от завистливо племе. Но, хора, това е Стоичков! Не му завиждайте! Има една много хубава латинска поговорка Quod licet Iovi, non licet bovi.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lisa19 - И кой е Стоичков?
15.11.2011 23:25
И така.Той си е той, но АЗ съм си АЗ. Е, може и да не съм се прославила в чужбина и да нямам милиони, но за сметка на това живея в България и не елиминирам българите. Казах вече на едно място, ще кажа и тук: В момента, относно това което е станало със Стоичков, ще ме прощавате, но има хора от всякакви партии и с различни идеи, които са против дадената му титлата Доктор. Ами точно Стоичков е много прав - за доктор трябва да се учи и лично той няма нищо докторско в него, нито пък поне е доказал и показал на практика нещо наУчно. Неговото особено знание е да псува наляво и надясно, на терена и извън него. За таланта наистина няма възраст, но лично той не знам за какво толкова се е доказал. Провал като тренер, което не е малко. Ами за мен лично не е велик изобщо. Едно от удоволствията което събужда мъртвата ми душа е футбола. Освен това, годината 1993 Господ се оказа българин в лицето на ЕМИЛ КОСТАДИНОВ. Това име е много по-велико от това на Стоичков. Нещо уникално което направи ЕМИЛ не е направено от никой до момента. Навремето футболисти бяха той, Лечков, който наистина беше отличен футболист, но пълен провал като кмет, както и Балъков, Боримиров, Трифон Иванов. Това бяха спортисти, които правеха не само игра, но и купон на игрището. Те за мен са звездите на българския спорт, що касае футбола, този който съм гледала аз. А Стоичков? Не, за мен, той трябва изобщо да е доволен че му подаваха топка на терена. Може да го издигате както си искате, но не става изобщо за доктор и още нещо: Когато човек иска да направи нещо добро, то нека го направи без да се вписва в биографията му дума като "доктор" и т.н., а с пълното съзнание за значимостта на извършеното. И по-скромно. Много хора вършат толкова добри неща, но си остават анонимни. Може според някои да е заслужил майстор на спорта, така го виждат, нека му връчат награда за цялостна игра и издигане на българския футбол, но такива титли са извън същността на Стоичков. Това е.
цитирай
2. injir - Харесвам Стоичков, но не харесвам ...
15.11.2011 23:32
Харесвам Стоичков, но не харесвам традициите на университетите да се подмазват така на тези, които разполагат с пари и влияние. Очевадно е.
цитирай
3. анонимен - Сенека е казал:
15.11.2011 23:37
Qualis vir, talis et oratio - Какъвто човекът, такава и речта му

Това по повод Стоичков ииии....
„не по малко от 80% са на границата на скУУУдоумието”

Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.
цитирай
4. анонимен - Не сте нито първият...
15.11.2011 23:46
нито последният, заблуден човек относно персоната Стоичков.
На кое да му завиждам на простотията и вулгарния език. На това че когато журналист от един испански вестник го запита -"Какво е за вас България" това лице с ехидна усмивка отговори:"Nada, Ella ya ha pasado"!?!?!?
Е как да уважавам някой, който не уважава Родината си!
цитирай
5. анонимен - Ако Стоичков не е велик футболист, ...
16.11.2011 00:10
Ако Стоичков не е велик футболист, тогава кой ли е? Завистта кара хората да говорят глупости. Ицо е признат дори от останалите в златния отбор. Тук пък решиха да си кривят душата. Бугари!
цитирай
6. lisa19 - И кое му е великото?
16.11.2011 00:28
Анонимен № 5 по ред. Хайде моля те, не говори от името на целия български народ. Не си кривя душата, просто не ми харесваше като футболист. Не го мразя, нямам никакво отношение. И за какво да му завиждам моля ти се? Той няма отношение никакво нито към мен, нито даже и към теб, а ти го издигаш. Сигурно ще те подмине като малка гара. Всъщност не знам кой си, може и да си нечий петел с перест гребен.

Цитат: Ицо е признат дори от останалите в златния отбор.

Това НЕ може да е истина. От моите познати никой не му е фен. Така, че и от златния отбор едва ли всички го признават.
цитирай
7. apostapostoloff - Чувам, че щели да дадат
16.11.2011 03:53
титла и на "цар Киро"...
цитирай
8. melina26 - Мнение.
16.11.2011 16:28
От футбол не се интересувам, затова не мога да оценявам тези негови качества. Харесвам го като мъж. Това си е мое мнение. Според мен е доста привлекателен.
цитирай
9. анонимен - Звезда та дрънка.
16.11.2011 18:18
Никой не е пророк в родината си. Цял свят е признал Стоичков, а тук пак се правим на интересни. Пука му на Камата.
цитирай
10. vidboy - Mea culpa
16.11.2011 20:32
За скудоумието, но, анонимни редакторе, с аналитични наклонности pars pro toto, ако пишеш в условията, при които на мен ми се налага, сигурно и ти ще допуснеш някой лапсус. Пък и такива безлични поучаващи най ги обичам. Аз затова си стоя в блога с името и физиономията. А Стоичков, че е прост, така е, че е противоречива личност, така е, но съм сигурен, че ще остане в историята с великите си спортни постижения и радостта, която донесе на милиони българи, а ние с теб "грамотните" - не! Знам, че Стоичков няма да бъде вписан в аналите на Клио като д-р хонорис кауза на ПУ, както и с всички останали злободневни подробности. На такива като него са им достатъчни само няколко паметни мига, останалото са подробности.
Напълно споделям мнението, че Емо Костадинов остана недооценен, но още в ЦСКА Стоичков си беше звездата. Освен талант трябва и характер, а той го има и точно с това най-много се открояваше на терена. Затова и простонародният гений му даде прякор "кучето".
цитирай
11. tutankhamon661 - vidboy
16.11.2011 22:43
И постингът, и коментарът ти са много точни.
Тази титла от самото си създаване е условна и не задължава да си учил нещо определено. По принцип се е давала са постижения в областта на науката и културата, но в последно време придоби малко по-широко значение.
За всички е ясно, че Стоичков не е някакъв мозък или мислител, обаче постиженията му в спорта не могат да бъдат поставяни под съмнение. В България не е имало друг от тази класа - може би ще го развия като постинг-съпоставка, защото всеки си има любимци и ще изникнат недоразумения.
Ако искаме да сме обективни, трябва да се придържаме към фактите. Някои от успехите на Стоичков, като например голмайстор на световно първенство, са постигани от съвсем малко хора в цялата история на световния футбол. Не може да се отрича с лека ръка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vidboy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 247049
Постинги: 96
Коментари: 181
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031