Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2011 16:59 - Малко за произхода на българите
Автор: vidboy Категория: История   
Прочетен: 8075 Коментари: 23 Гласове:
5

Последна промяна: 10.09.2011 17:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще си позволя да поразсъждавам в публичното блог пространство по този въпрос, защото смятам, че има какво да кажа. Поводът ми е следният много хубав материал по въпроса: http://sparotok.blog.bg/politika/2011/09/09/greshka-li-napravih.817001. Според мен обаче критика към него може да се отправи в следните направления: 1. Георги Кодин е живял през XV век и едва ли е най-надеждният източник на исторически сведения за късната античност и ранното средновековие. По негово време и Преслав, и Плиска са били отдавнашен спомен, точно както и времето на Константин Велики. 2. Строителните традиции са преди всичко белег на материалната култура и трудно биха могли да бъдат категоричен етнически определител, особено когато става въпрос за едни и същи територии, където тези традиции се възприемат, унаследяват и препредават от различните народи, които са ги обитавали. Един пример: какви са по народност хората, които живеят в къщи с керемидени покриви? Това, че "керемида" е гръцка дума трябва ли да означава, че те са гърци? Наскоро един автор публикува изследване за българската възрожденска къща: http://tchmarinov.blogspot.com/2009/01/blog-post_8109.html и там прави нещо като откритие на топлата вода -  че изтъкваните като символи на Възраждането и на българския строителен гениий жилищни сгради всъщност принадлежат към един много по- широк наднационален архитектурен тип, срещан практически из цялата Османска империя и изобщо на Балканите и Източното Средиземноморие. Критиките на автора към цяла плеяда нашенски изследователи обаче са напълно основателни.
3. Все пак, колкото и да се проявява недоверие към учени от старата школа като В. Златарски и В. Бешевлиев, трябва да се има предвид, че Плиска и Преслав са добре изследвани стратиграфски, т. е. археологически, а датирането на археологическите пластове е доста сигурно и рядко може да се стигне до отклонение с повече от 50-100 години. И в двете селища категорично става въпрос за строителна дейност и находки от времето на Средновековието, при това не по-късно от VII-VIII век (вж. например Ст. Ваклинов. Формиране на старобългарската култура, С., 1977, с 88, 124 
http://www.kroraina.com/knigi/sv/sv_3_1.htm#IV), което естествено не влиза в разрез с това, че по тези земи преди са живели и други обитатели, както е в случая с Преслав.
Всъщност теорииите за автохтонния произход на българите и за античния характер на стоежите в старите български столици са доста вехти, на тях са посветени много страници и смело мога да кажа в средите на сериозната наука те отдавна са отхвърлени.
4. Голям дерт им е на много почитатели на историята да не са българите от тюркски произход. Сакън! Не стига, че турците половин хилядолетие са ни насилвали всячески - беснял е турчин из къщи и това си е! - ами сега пък и тези проклети историци така да упорстват и да ни изкарват тюрки! Хак им е сега! Нали излязоха антропологическите проучвания.
Хак и сакън са две много, направо изконно български думи между другото, но това е друг въпрос.
По важното е, че в антропологически план на никой изследовател и през ум не му е минавало да отрече очевидната принадлежнаст на българите към индоевропейската разновидност на човешката раса. Точно затова първите привърженици на тюркската теория като В. Златарски и П. Мутафчиев считат, че българите са малобройни и бързо се претопяват сред славяните, без да имат необходимите археологически и антропологически находки, а когато такива находки бяха разкрити на територията на различни страни и стана ясно, че българите са си в голям процент европеиди и наличието на монголоидни белези е нищожно, като същевременно съвременните българи са твърде далеч от по-съхранените в чист вид славянски народности, напълно закономерно във формирането на българската народност Димитър Ангелов включи и участието на траките. Близостта на старите българи с иранската култура и език беше доказана именно от учени като В. Бешевлиев и И. Дуйчев (Веселин Бешевлиев, Иранските елементи у първобългарите, в Античное Общество, Труды Конференции по изучению проблем античности, Мос-
ква 1967, АН СССР, Отделение Истории; Иван Дуйчев. Имя Аспарух в новоотрытых надписях Грузии. Archiv orientalni, XXI, 9;Иван Дуйчев. Пресиам-Персиан, Езиковедско-етнографски изследвания в памет на акад. Ст. Романски. София, 1960) т. е. все от представители и то водещи на т. нар. официална историография. Сиреч за спеулации и поръчки тук и дума не може да става.
Изобщо едва ли е нужно специално за балканските народи да се правят задълбочени ДНК изследвания, след като е очевидно, че те принадлежат предимно към стари местни антропологически типове, като например Динарският.
Не може да се отрече обаче, че у българите има и тюркско влияние, то се забелязва особено много във военната и административна терминология, както и в календарните названия. Най-малкото може да се предполага, че поне аристократичната върхушка се е намирала под тюркско влияние, поради което е усвоила много думи, а може би и езика. Да не забравяме, че примери за това има много - древномакедонската аристокрация възприема старогръцкия, руската - френския, монколите в Индия - персийския, в Османската империя е създаден изкуствен до голяма степен език между арабски, турски и персийски. Покойният проф. Р. Рашев беше точно на такова мнение, формирано вследствие на дългогодишните му изследвания върху пра/българите.
Та чисти народи няма днес, нямало е и в миналото. Чисти езици също, така че докато се намесват политически страсти и шовинистически настроения в един чисто научен проблем, а се загърбва мнението на хората, които наистина притежават знанията, подхода и уменията, за да го изследват, нищо добро не ни чака. Нарочно казвам "изследват", а не "разрешат" защото такива въпроси много рядко се разрешават еднозначно, или поне нашият случай е точно такъв. Бърз пример - ако забием барабана на европеизма, за да отхвърлим категорично - монголоидната наследственост, какво тогава да правим с чергобиля Мостич, който притежава чертите на китайски мандарин?
Може би най-показателен пример за смесения тип на нашите предци е Калояновият скелет (дали е на цар Калоян също се спори), който е същински гигант за епохата с ръст около 190 см, но пък носи и черти на монголоидност...
Проверих в нета - има много спекулации и около тези образи възстановки - много хора смятат, че са поръчкови, но аз се осланям на авторитета на акад. Й. Йорданов. Антропологията поне, за разлика от историята, е точна наука.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nagodi62 - Много добър и стойностен постинг!
10.09.2011 17:54
Много добър и стойностен постинг!
цитирай
2. kabuli - Прав си, приятелю.
11.09.2011 09:58
Аз, за мен си, все още не мога да проумея желанието на определен кръг от хора и технните привърженици да запокитят идентичността ни в ямата на историята.
цитирай
3. анонимен - Абе, майна, що така се "тат...
11.09.2011 17:54
Абе, майна , що така се "татарееш" и "монголееш"? Внимавай като минаваш през Джумаята, Филип Македонецот да не ти плесни някой шамар и да те освестви като ортодоксален етнички антички тракийски македонец. И как така е станало, че "прабългарската върхушка" е предала своята тюркско-военна и езикова традиция на някакви си 10-15% "особени славяни", които от всичкото отгоре и една керамидка не са оставили на днешните БГ археолози , барем да похарчат някой лев и да поотчетат един археологически сезон!? то и "прабългарите" и те нищо не са оставили , де. Уж мадарският конник бил техен, пък то видно и от аероплан е че всъщност това си е един от хилядите изображения на Тракийския херос. Ама , нейсеV Ако си истински и горд пловдивчанин , а не с рода "татаро-гагаузи" от Шуменско или варненско, то тогава не се срами да се наричаш наследник на Античките Тракийци. Кралот Филип всъщност и той си е бил тракиец, макар и от "особените траки". Остави привилегията и честта на прабългарските наследници в Столипиново, Аджисан маала и Шекер маала да бъдат преки наследници на тюрките и на индо-папуасите. По им отива на тях това , нежели на тебе като те гледам с тоя брахиоцефален динарски антротип на снимката. Поздрави от един твой съгражданин, осъзнал се вече като античен Тракиец :)
цитирай
4. vidboy - E, анонимен съгражданино,
11.09.2011 20:51
Благодаря за анализа, но аз никъде не пиша, че българите са тюрки. Определено обаче има някои тюркски напластявания в това което ни е останало и то е предимно в такива сфери, че може да се предположи, че е дошло като външно влияния, при това точно в културно и военно организационно отношение. Славяните са ни оставили по някой и друг некропол и землянка, но пък в езиково и етнографско отношение както и да го гледаме славянския субстрат е водещ. Просто бедничка им е материалната култура, но определено нито те са били море, в което са удавили земите ни, нито пък античното население е било съвсем на изчезване. Аз съм твърдо на мнение, че между нас и него (но то не е съставено само от траки, както знаем) има осезаема приемственост, но тя е предимно антропологическа и донякъде културна, не и етническа. За Мадарския конник не си прав има сума ти изследвания върху него. "Прабългарските наследници в Столипиново, Аджисан маала и Шекер маала" са страхотен пример за това как индоирански като тип народности са възприели турски език и са забравили своя. Моето мнение е, че категорични становища за произхода на българите не може да има. Истината е някъде по средата. По отношения на антропологическото заключение върху моята физиономия принципно си прав, но тази снимка е правена след 48 часов запой, без никакъв сън, и фаровете ми са пооблещени. Иначе очите са ми доста дръпнати, което хич не е европеидно. Въпреки всичко се чувствам горд тракиец, макар и не съвсем античен, защото съм от едната си страна трето поколение пловдивчанин, живея в момента в "Тракия", а и любимият ми отбор доста дълго време носеше това име.
цитирай
5. atil - Вече дори не ми е смешно. . ., да чета ...
12.09.2011 00:55
Вече дори не ми е смешно...,да чета подобни "смешки" като анонимния коментар.Гласувах за постинга защото се опитва да погледне истината в очите.Селото Клокотница край което е станала битката на Иван-2 Асен с Теодор Комнин по това време са му викали - аула Кутар. Баш булгар - тюркско село в Тракия.От непретопени българи...
А причината за победа на българския цар е бек Кабан който си докарал личния отряд с кумански бойци( руси и едри и приказващи тюркски като същински делиормански турци).Монголоидността на чъргубиля Мостич е по-скоро изключение и явно е бил от средноазиатските ермийци,чиито родове са служили в администрацията. Основната част от населението е било от бурджаните - северокавказки тип- каквото е и сега. А тия турци които са вилняли,те са по-скоро бивши българи,така че не са допринесли за промяна на расата и генофонда. Който е ходил в Турция знае за какво става дума. Знаят го и тия които ходиха на "екскурзията" организирана от Тодор Живков..Всъщност комунистите още веднъж доказаха че са прокълното племе и до каквото се докоснат та се скапва и разваля...Тръгнаха да сменят имена и наистина го постигнаха - днес това население е със сменени имена по турската именна система. А преди това бяха по българската - с фамилни имена на "ов" и "ова"! Затова никога няма да се примиря , и никъде по никой начин ,с изцепките на тази мръсна ,подла и лицемерна византийско-комунистическа антибългарска сган!!!!
цитирай
6. solinvictus - Аве на всички цесари, августи, и...
13.09.2011 10:01
Аве на всички цесари,августи,императори и тям подобни туркути от фамозния сайт "бойна слава"Виждам ,че си заронил жални слзи за търкските простотии които заливат българите вече повече от 100 год. и то благодарение на такива като въпросните....
тази миерда е обречена на ЗАБВЕНИЕ ...

Виждам ,че си чел спора ми с @крум за Мостича може би ще се окаже доста голяма фалшификация!
Глинения метод не е НАУЧЕН ,в грешка си!
цитирай
7. atil - Влизам и в оня сайт, за метода на Г...
13.09.2011 12:23
Влизам и в оня сайт, за метода на Герасимов има логика ,че може да се правят манипулации. Но има закачено и от кара-китаите, няма как да няма и какво от това?
И какво като сме езиково ославянени българи? Какво ненормално или неприемвливо има , та трябва да се развиват фантастични теории и непрестанно да се словоблудства по този въпрос?
цитирай
8. vidboy - Според мен
13.09.2011 22:25
трябва да се случи ревизия на антитурските и антитюркските настроения в нашето общество. Тя обаче трябва да се разгърне отвътре, като осъзната необходимост, а не да бъде налагана отгоре. Освен всички други признаци на изостаналост и нецивилизованост, тесногръдие и скодоумие, тези чувства и реакции ни пречат да проумеем и разберем редица въпроси от нашата история; да опитаме да се издигнем до нивото на обективността и да разбием оковите на догмите, които ни заслепяват. Но каквото и да се случи блоговете са място за обмен на мнения, не за решаване на спорове.
цитирай
9. solinvictus - няма как една фалшификация въве...
15.09.2011 00:48
няма как една фалшификация въведена от чужденци и чуждеслужещи измекяри в Бг историята да бъде ИСТИНА всуе ,че е повтаряна толкоз години и продължава да бъде повтаряна от разни турски пишман пропагандатори!
Така ,че аз цъм спокоен вече ,че тази безмислица е обречена на забвение ,въпрос на време е!

измислените легенди ще саси само едни смешни приказки ,които нямат историческа тежест!
Това е ....просто е като фасул!
цитирай
10. vidboy - Такива глупости
20.09.2011 20:33
принципно ги подминавам, но сега ще отговоря. Аз не пропагандирам нищо друго освен обективност, а тя изисква да се обърне внимание на ролята, която имат в нашата история - етническа, културна, политическа, стопанска, всекидневна - всички народи, даже и тези, които не се харесват на непобедимите от Удан, Мадан и където и да е другаде. Историята и нейното тълкувание не може да зависят от чувства и емоции и, моля, субектите с такова мислене да го осъзнаят.
цитирай
11. анонимен - payday loans online 979 1604
18.10.2012 06:11
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14611>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1423>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5590 payday loans online
цитирай
12. анонимен - cialis 40 mg 13310
20.10.2012 03:23
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#thgme>cheap generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#bzddp >cialis 60 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#vjmoc order cialis
цитирай
13. анонимен - levitra online 3907
20.10.2012 13:35
<a href=http://orderlevitrahere.com/#pgfek>levitra online without prescription</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#vyned >buy levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#mbnip levitra without prescription
цитирай
14. анонимен - buy kamagra soft 2419
20.10.2012 15:21
<a href=http://orderkamagranow.com/#oadrn>100mg kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#rocib >buy cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#mvjtm buy kamagra
цитирай
15. анонимен - buy cheap viagra 7495
23.10.2012 00:47
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#jeuev>viagra 50 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#kpbba >viagra 50 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#uovet cheap generic viagra
цитирай
16. анонимен - payday loans 361 6351
23.10.2012 13:21
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#2977>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#4691>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#18591 payday loans
цитирай
17. анонимен - buy cialis online 591 5814
23.10.2012 21:34
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#5729>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#16750>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#12854 buy cialis
цитирай
18. анонимен - buy kamagra 10734
24.10.2012 03:20
<a href=http://kamagrastorehere.com/#xcpvp>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#oqrvu >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#qnixf generic kamagra
цитирай
19. анонимен - buy viagra online 11280
24.10.2012 13:42
<a href=http://viagrastorehere.com/#yrhyc>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#vedzo >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#qdsmm viagra online
цитирай
20. анонимен - payday loan online 17155
29.10.2012 00:26
<a href=http://badcreditloanhere.com/#vwwhz>online payday loan</a> - <a href=http://badcreditloanhere.com/#uuvwx >online payday loan</a> , http://badcreditloanhere.com/#jpnae payday loan online
цитирай
21. анонимен - viagra without prescription 4904
31.10.2012 01:16
<a href=http://cheapgenericviagranow.com/#vwotx>cheap viagra</a> - <a href=http://cheapgenericviagranow.com/#qjhiz >cheap viagra</a> , http://cheapgenericviagranow.com/#cucaf generic viagra
цитирай
22. анонимен - cheap levitra online 1268
01.11.2012 06:40
<a href=http://cheapgenericlevitranow.com/#inmnz>buy levitra</a> - <a href=http://cheapgenericlevitranow.com/#dxqpd >order levitra</a> , http://cheapgenericlevitranow.com/#rjxnd cheap levitra
цитирай
23. анонимен - levitra online 18025
06.11.2012 10:47
<a href=http://ordergenericlevitrahere.com/#yvynq>cheap generic levitra</a> - <a href=http://ordergenericlevitrahere.com/#ikpks >buy cheap levitra</a> , http://ordergenericlevitrahere.com/#zgvgw cheap levitra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vidboy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 247504
Постинги: 96
Коментари: 181
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930